Koncertbeszámolók, zenei könyvek értékelései, zenehallgatás

Moha zenét hallgat

Moha zenét hallgat

Vasváry-Tóth Tibor: Yes (A Rockzene Rendszere)

A legjobb monográfia, amit eddig olvastam

2019. március 18. - Mohácsi Zoltán

yes.jpgNa, most. egyfelől az egyik kedvencem a Yes együttes, ezért a szuperlatívuszukban egyetértek Vasváry-Tóth-al, ami a zenekart illeti.

Ami viszont Vasváry-Tóth könyvét illeti, egyetértek legalább magammal, hogy ÍGY KELL MONOGRÁFIÁT ÍRNI! És ezt nem tudom eléggé hangsúlyozni. 

Így, hogy nem pusztán kronologikus sorrendbe teszi az együttessel megesett dolgokat, felsorolja a lemezeiket, a nagy turnékat, kiválásokat, visszatéréseket, stb., hanem értelmezi és értékeli a zenét, az előadásokat. 
S mindezt úgy, hogy az embernek kedve lesz tőle meghallgatni, amiről olvas.

Mert nagggggyon intelligens ez a könyv, nagyon széles látókörűn, szerteágazón kapcsolódó asszociációkkal, idézetekkel, zenei utalásokkal, a szövegek elemezgetési kísérleteivel, s nagyon őszintén mutatja be a Yes zenekar lemezeit, tevékenységét és tagjait. Miközben már a könyv alcíme sejteti, a szerzőnek abszolút szíve csücske, amiről ír. 

Gratulálok, Vasváry-Tóth úr! Ezután a könyv után egyetlen monográfia sem tetszett igazán, azok közül, amiket olvastam. Külalakilag szebbekkel találkoztam, de tartalmasabbal egyáltalán nem. S itt nem csupán a hazánkban született monográfiákra gondolok. Talán egy volt, ami felér vele: Földes „Hobo” László Rolling Stones-könyve, aminek hozzáadott értéke az volt, hogy Hobo úgy írt a Stones-ról, hogy megkívántam a zenéjük hallgatását, holott igazán soha nem szerettem őket. 

vasvary_toth_tibor.jpgP.S.: A könyv olyan régen jelent meg, a Yes körül pedig annyi minden történt, (Chris Squire azóta bekövetkezett nagyon szomorú halála, Jon Anderson kiválása, két új énekes, Benoit David és Jon Davision kipróbálására [vessetek meg, egyik sem Anderson, de nekem nem volt bajom velük, és jó az a két lemez is, ami az újakkal megjelent],  arra, hogy jelenleg két Yes létezik, a Steve Howe-féle, és az Anderson–Wakeman–Rabin-féle Yes feat. AWR), és persze az azóta megjelent lemezek) hogy a könyv igazán megérdemelne egy második, bővített kiadást vagy egy második kötetet!
Mi a véleménye Vasváry-Tóth úr?

(Egy érdekes interjú a szerzővel.)


PCD Multimédia
, 1995, ISBN: 9630441764

6/5

A Yes hivatalos honlapja.


Talán a leghíresebb, de messze nem a legjobb Yes nóta:


Egy koncert, ahol boldog-boldogtala a színpadon volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsizenethallgat.blog.hu/api/trackback/id/tr3614699330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása